Golf digest – ”Strategisk, vacker
och framför allt rolig”

Golf digest – ”Strategisk, vacker och framför allt rolig”

Strax norr om Stockholm vid Ullnasjöns norra strand genomförde Sven Tumba i början av 80-talet sin dröm om att bygga en riktigt utmanande golfbana.
30 år senare blev det golfikonen Jack Nicklaus som fick uppdraget att uppgradera den hyllade banan. Tillsammans har de skapat en design i perfekt balans bland mjukt formade kullar och ständigt närvarande vattendrag.

Minst en lockande utmaning präglar varje hål.. Från tee till green testas dina golfkunskaper om och om igen. En modig ansats kan bli kostsam men till slut blir den hängivne golfaren alltid rikt belönad. Om inte av banans skönhet och vackra parklandskap så av den sanna spelglädjen som alltid varit Ullnas signum.

Den 8 juni 2013 återinvigdes ny Ullna efter uppgradering av Nicklaus Design. Jack Nicklaus vänskap med Sven Tumba innebar ett unikt engagemang där ikonen Nicklaus personligen engagerade sig i formgivningen. Jack Nicklaus & Nicklaus Design har skapat en modern golfbana där den gamla sträckningen bevarades men helt nya tee-, landnings- och greenområden skapades.

Jack Nicklaus första besök till Ullna var 2007. Tillsammans med Sven åkte han runt banan, nästan utan att yttra ett enda ord. Efter rundturen sa Jack till Sven:

“Jag skulle inte ändra någonting. Banan är underbar fylld med utmaningar och vackra vyer. Visst, om du vill så kan jag gärna hjälpa till med sandcapping och nytt dräneringssystem. Jag skulle kunna modernisera greenområdena och göra hålen mer strategiskt intressanta, men bansträckningen skulle jag inte röra”.

Tre år senare var det slutligen dags för ägarna/medlemmarna att fatta beslut om uppgraderingsprojektet. När alla sagt sitt reste sig Sven Tumba och höll ett tal där han försäkrade alla att anlitandet av Jack Nicklaus var det enda rätta att göra. Sven tog en aktiv del i projektets fortskridande innan han mycket tragiskt gick bort i oktober 2011, bara några få dagar innan Jack kom för sitt andra besök till Ullna. Jack Nicklaus blev än mer beslutsam i att fullfölja sitt löfte till Sven. Ullna skulle uppgraderas till en av norra Europas bästa golfbanor.

BOKA DITT BESÖK PÅ ULLNA GOLF & CC IDAG

RENOVERINGEN

Den gamla banans samtliga ytskikt grävdes bokstavligen bort, och vi tog emot tusentals lastbilar med fyllnadsmaterial och sand.. Därefter påbörjades det stora arbetet med att forma helt nya tees, fairways, och greener. I samarbete med entreprenören SOL skapade Nicklaus Design’s shaper Jerame Miller det nya golflandskapet. De tidigare ganska platta spelytorna gavs nya böljande former, bunkerområden ritades om och omplacerades, och greenområdena fick helt nya utseenden.

Ett av Ullnas starkaste kännetecken, vattendragen, fick samtidigt en rejäl ansiktslyftning. Diken blev till slingrande bäckar och dammar byggdes ut och omdefinierades. En toppmodern bevattnings- och dräneringsanläggning med kapacitet att svälja kraftiga regnmängder på kort tid installerades och när hela banan var formad, sandcappades alla fairways. Hela banan är sådd med olika blandningar av moderna krypvenssorter, och greenerna med ”supergräset” 007.
Nya Ullna har de senaste åren stadigt klättrat uppåt både på nationella och internationella rankinglistor. Enligt Golf Digest håller våra spelytor högst kvalité av alla banor i Sverige!

Mindre än två år efter att banprojektet påbörjades – i juni 2013 – öppnades nya Ullna.
Jacks löfte till Sven har infriats med råge. Den hängivenhet som alla inblandade visat; från Jack Nicklaus och hans personal,
alla arbetare från golfbaneentreprenören SOL och Ullnas egen personal har varit enastående.